Informare privind Proiectul Phare 2001 - RO 0104.01 - MS 308
"Închiderea Centrului de Plasament nr. 1 Tg. Mures (fost leagan) si dezvoltarea serviciilor alternative judetene"

În luna noiembrie 2002 a fost lansata licitatia de proiecte în cadrul programului de finantare nerambursabile Phare 2001 pentru Protectia Copilului. Programul urmareste dezvoltarea serviciilor alternative de îngrijire a copilului în România, ce vor duce la închiderea institutiilor mari, de tip vechi.

Directia Generala pentru Protectia Drepturilor Copilului Mures a înaintat, în luna februarie 2003 doua cereri de finantare :

  1. Închiderea Centrului de Plasament nr. 1 Tg. Mures (fost leagan) si dezvoltarea serviciilor alternative judetene.
  2. Închiderea Cemtrului de Plasament nr. 3 Tg.Mures pentru copiii cu nevoi speciale si dezvoltarea de servicii alternative de tip familial.
În urma evaluarii cereriilor de finantare de catre Oficiul de Plati si Contractare Phare si vizitei reprezentantilor care se ocupa de asistenta tehnica, prima aplicatie a fost acceptata iar cea de-a doua aplicatie nu a fost selectata de catre Comitetul de evaluare pentru a fi finantat de catre Uniunea Europeana întrucât nu a atins minimul de puncte cerut în relevanta cu scopurile si prioritatile necesare cuprinse în programul de finantare.

În cele ce urmeaza ne vom referi la aplicatia acceptata - Închiderea Centrului de Plasament nr. 1 Tg. Mures (fost leagan) si dezvoltarea serviciilor alternative judetene.

La data de 17.07.2003 a fost perfectat Contractul de Ajutor Extern al Comunitatii Europene pentru proiectul Phare RO 0104.01 - MS 308 " Închiderea Centrului de Plasament nr. 1 Tg. Mures (fost leagan) si dezvoltarea serviciilor alternative judetene ".
Prin acest proiect vor fi create si dezvoltate alternative de tip familial în vederea desfintarii acestei unitati:
  • Extinderea retelei judetene cu 80 asistenti maternali care vor primi copii dezinstitutionalizati din Centrul de Plasament nr. 1 Tg.Mures si 20 asistenti maternali profesionisti care vor primi copii în regim de urgenta. Asistentii maternali profesionisti vor asigura copiilor o îngrijire si o dezvoltare optima pâna când se vor reintegra în familia biologica sau pâna când se va identifica o familie permanenta, adoptiva.
  • 3 case de tip familial care vor asigura protectie pentru un numar de maxim 12 copii/casa care nu au putut fi reintegrati în familia naturala sau largita, sunt declarati abandonati sau în curs de abandon si cu diferite afectiuni medicale, neuropsihomotorii medii sau severe, malformatii congenitale fiind încadrati într-o categorie de handicap. În continuare va functiona în Tg.Mures, str. Trebely nr.3, casa de tip familial cu program de recuperare neuro-psihomotorie pentru 15 copii, care va fi sustinuta din bugetul Directiei.
  • Fondul de urgenta va fi utilizat în vederea prevenirii institutionalizarii a noi cazuri cu mentinerea copiilor în familia naturala. În aces sens, se vor acorda ajutoare constând în alimente, îmbracaminte, încaltaminte, plata facturilor de întretinere, obiecte personale pentru copii, etc în limita unei sume de maxim 1 300 000 lei/luna timp de 6 luni de la data reintegrarii sau prevenirii abandonului. Numarul familiilor care vor beneficia de ajutoare din fondul de urgenta va fi de aproximativ 30 reintegrarii si 50 preveniri de noi intrari în sistem.
  • Prevenirea abandonului si a institutionalizarii se realizeaza si prin creearea complexului de servicii comunitare care va oferi asistenta individualizata de specialitate, prin :
    1. Serviciul de îngrijire prenatala si sprijinirea femeii gravide predispusa la abandonul copiilor,
    2. Serviciul de consiliere si sprijin pentru copil si familie,
    3. Serviciul de pregatire pentru copil si familie,
    4. Serviciul de prevenire si interventie în abuz si neglijare
Aceste servicii vor fi create odata cu dezafectarea cladirii centrale a Centrului de Plasament nr. 1 Tg.Mures.

Suma totala finantata de Phare pentru acest proiect este de 272 221.8 Euro.


Obiectivului principal al proiectului îl constituie restructurarea sistemului de protectie judetean, închiderea Centrului de Plasament nr.1 Tg.Mures (fost leagan de copii) si dezvoltarea serviciilor alternative

Grupul tinta este alcatuit din 145 copii, aflati în ocrotirea acestei institutii cu vârste între 0 si 10 ani, din care 38% sunt sanatosi, 62% prezinta diferite deficiente neuro-psiho-motorii si malformatii severe.

Proiectul îsi propune redarea în familie a copiilor si crearea de servicii alternative care vor duce la dezinstitutionalizarea copiilor din Centrul de Plasament nr.1 Tg.Mures:
  1. Sprijinirea familiilor naturale în vederea reintegrarii a 30 copii aflati în prezent în Centrul de Plasament nr.1 Tg.Mures cu sprijinul fondului de urgenta. Se va avea în vedere, de asemenea, acordarea de ajutor si pentru 50 familii, în cazuri de urgenta, pentru prevenirea institutionalizarii copiilor.
  2. Extinderea retelei cu 80 Asistenti Maternali Profesionisti pentru copii dezinstitutionalizati si 20 Asistenti Maternali specializati pentru a primi copii în regim de urgenta.
  3. Crearea de 4 case de tip familial pentru maxim 51 copii cu deficiente neuro-psiho-motorii.
Spatiile Cladirilor dezafectate vor fi reamenajate pentru crearea si functionarea complexului de servicii comunitare si mutarea Directiei de protectie a copilului.

Prezentul proiect se încadreaza în prevederile Strategiei Judetene în domeniul protectiei copilului aflat în dificultate pentru perioada 2002-2007, aprobata prin Hotarârea nr. 48/27.08.2002 a Consiliului Judetean Mures.
Strategia Judeteana prevede închiderea Centrului de Plasament nr.1 Tg.Mures pâna în anul 2004, încadrându-ne astfel în Strategia revizuita a Guvernului pentru anii 2001-2004 referitoare la scaderea numarului de copii din institutii mari de tip vechi si implicit închiderea acestora, oferirea unor servicii sociale moderne, acceptabile pentru toti copii. De asemenea, planul de închidere, prevede închiderea acestui centru si crearea serviciilor alternative conform prezentului proiect.
Închiderea acestui centru este o prioritate locala, având în vedere categoria de copii pe care o ocroteste, în special copii cu vârsta între 0-3 ani. Sunt bine cunoscute efectele negative ale institutionalizarii instalate la vârste fragede datorita separarii copilului de parintii firesti.


Grupul tinta este alcatuit din cei 145 copii ocrotiti în Centrul de plasament nr.1 Tg.Mures si copiii aflati în situatii de risc la institutionalizare.

Beneficiari directi:
  • 145 copii, cu domiciliul stabil în judetul Mures, ocrotiti în prezent în Centrul de Plasament nr.1 Tg.Mures.
  • 20 copii ce vor beneficia de protectie în regim de urgenta la asistentii maternali profesionisti pregatiti special în acest scop.
Beneficiari indirecti:
  • familiile naturale ale copiilor ocrotiti în Centrul de Plasament nr.1 Tg.Mures,
  • rude pâna la gradul IV,
  • alte persoane si familii ce vor primi în plasament copii;
  • persoane si familii aflate în dificultate, copiii acestora,
  • viitorii asistenti maternali profesionisti,
  • personalul caselor familiale;
  • personalul Centrului de plasament nr.1 Tg.Mures,
  • eventuale noi cazuri de copii aflati în dificultate;
  • familiile si copiii ce se adreseaza complexului de servicii comunitare.

sus

   
 
 
Vizitatori: Copyright © 2006 - All Rights Reserved